Sapunuri naturale

sapunuri naturale,sapun natural,sapun organic

Chiar daca doresti doar sa te desfeti cu un sapun natural de calitate, sau ai o problema a pielii, sapunurile noastre iti vor oferii  tot ce ai nevoie, datorita ingredientelor naturale folosite si a metodei de prepare la rece, metoda ce nu afecteaza proprietatile lor benefice .

Datorita ph-ului neutru, sapunul natural confera pielii o hidratare optima, lasand pielea fina si trateaza acneea, tenul gras, punctele negre, amelioreaza psoriazisul, reduce celulita, acoperind o gama larga de necesitati.

Definitia sapunului este: sapunul este o sare a unui acid gras, rezultata in urma procesului de saponificare. Folosit pentru puterea de curatare, este obtinut prin actiunea unei substante bazice (alcaline), ca soda caustica sau potasa caustica, asupra unui corp gras. Rezulta sapun + glicerina.

Primul motiv pentru care ar trebui sa alegeti acest tip de sapun realizat ”la rece” este ca el contine uleiuri si glicerina, spre deosebire de sapunul comercial (care, daca am face o comparatie intre definitia de mai sus si ingredientele care apar pe eticheta sapunurilor de uz larg, nu mai au cu nimic de-a face cu termenul „sapun” reprezentand de fapt un cocktail de chimicale cu diferite grade de toxicitate ambalate frumos si pompate cu marketing , unele dintre aceste ingrediente sunt: oxid de zinc, acid benzoic, Lauril sulfat de sodiu, parfum industrial sintetic, Parabeni, alumina si colorantilor artificiali.

Sapunul fabricat manual are marele avantaj ca nu foloseste ingrediente ieftine, imitatii care pot dauna sanatatii, Cele mai hidratante uleiuri, unturi exotice, extracte din plante cu efecte benefice, uleiuri esentiale imbietoare, toate se regasesc intr-o bucata de sapun natural. Toate ingredientele sunt procesate la rece, fara interventii chimice, pentru a produce un sapun de calitate.

Uleiul

In principiu, sapunul poate fi realizat din orice tip de ulei. Fiecare ulei folosit imprima sapunului anumite calitati (duritate, persistenta spumei, indice de curatare, de hidratare, efecte cicatrizante, etc).  Pentru a beneficia de cat mai multe calitati ale uleiurilor, combinam mai multe tipuri.

Printre cele mai folosite uleiuri sunt uleiul de palmier, masline, cocos si ricin, precum si ulei in stare solida de palmier, unt de cocos, unt de shea sau unt de cacao.

Soda caustica

Cantitatea de soda caustica (hidroxid de sodiu – NaOH) necesara se poate calcula cu ajutorul indicelui de saponificare (SAP). Indicele de saponificare reprezinta cantitatea in mg de KOH (hidroxid de potasiu) necesara neutralizarii a 1g ulei.

Exemplu: Indicele de saponificare pentru untul de cacao=191 Pentru a neutraliza 1g de unt de cacao avem nevoie de 0.191 g KOH Daca folosim soda caustica mai inmultim cantitatea de 0.191 cu 0.714 = 0.136 NaOH necesare pentru 1 g de ulei

Folosirea sodei caustice poate fi un motiv de teama in producerea sapunului handmade. De aici si intrebarea daca exista reteta de sapun fara a folosi soda? Raspunsul este unul singur: NU se poate produce sapun fara soda caustica. Aceasta este materia prima de baza alaturi de grasime.

Sapunul produs nu contine soda caustica nereactionata deoarece marea majoritate a sapunurilor fabricate au un exces de grasime optim intre 5 si 8%, astfel incat sa nu existe soda nereactionata si sa nu usuce pielea. Tot in acest scop se lasa sapunul la uscat cca 3 saptamani inainte de al folosi.

Apa

Folosesc doar apa distilata.

Alte ingrediente

Pe langa ingredientele principale, pentru a particulariza sapunul si a-i imbunatati proprietatile, mai adaug diverse elemente: uleiuri esentiale, coloranti naturali, petale de flori.

sapun,sapun natural,sapunuri naturale,sapun de casa, sapun homemade

Sapun cu bere

sapun cu miere,sapun cu lapte de capra,sapun natural, sapunuri naturale

Sapun cu miere si lapte de capra

sapun cu menta, sapun fresh, sapunuri naturale,sapun natural,sapun organic,vegan,bio

Sapun cu menta

sapun,sapun natural,sapunuri naturale,sapun de casa, sapun homemade, sapun cu cafea,cafea bio,cafea naturala,sapun cu scrub

Sapun cu cafea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: